top of page
Zoeken

Een musical opvoeren: wat kost dat?

Bijgewerkt op: 6 mei 2020

Als je met je school of vereniging een musical wilt opvoeren, is vaak de eerste vraag die opkomt: wat gaat dat kosten voor mijn school? Gelukkig is een musical opvoeren niet noodzakelijk een investering voor je school. Als je het goed aanpakt, kan je er zelfs een zakcentje aan overhouden!

Het is belangrijk om op voorhand een realistische begroting te maken. Zo krijg je een idee van alle uitgaven die je gaat doen. Op deze manier kan je bepalen wat de ticketprijs gaat zijn en hoeveel sponsoring en subsidies je eventueel moet zoeken.

Hier kan je een template downloaden om jullie begroting mee te maken. Succes!


Uitgaven


Musicalpakket

Als eerste heb je de aankoop van het musicalpakket. Bij Poolster Producties liggen de prijzen tussen €450 tot €750, naargelang welk pakket je aankoopt.

Op vlak van uitvoeringsrechten moet je je geen zorgen maken, die zitten inbegrepen in ons pakket.


Workshops

Als je graag de hulp inroept van professionele coaches, moet je hier ook een budget voor uitrekenen. Bij Poolster Producties kan je terecht voor workshops in zang, dans, acteren en knutselen. Wij vragen hiervoor €40 per lesuur per coach, excl. vervoerskosten. Dit is optioneel, want met ons uitgebreide pakket kan je als school helemaal zelf aan de slag!


Huur zaal en techniek

Als je de musical graag in een mooie zaal wilt opvoeren, bijvoorbeeld in het plaatselijke Cultureel Centrum, kan je hiervoor een offerte aanvragen. Pols zeker bij jouw gemeente of zij jouw school willen steunen bij het project. Er is een kans dat jouw gemeente een korting kan geven voor het huren van een zaal. De musical kan natuurlijk ook gewoon op school uitgevoerd worden: in de turnzaal, een tent op de speelplaats,… Bekijk wat voor jouw school de beste optie is.

Als je de musical op school uitvoert, moet je zelf zorgen voor een geluidssysteem en microfoons. Materiaal kan vaak gehuurd worden bij de gemeente. Je kan heel simpel te werk gaan: twee boxen en enkele handheld microfoons. Wil je graag werken met headseats? Vraag dan zeker de hulp van een professionele technieker.


Kostuums, decor en rekwisieten

Als je een musical opvoert, is niet alleen de muziek en de performance belangrijk, het oog wilt ook wat! Het is altijd fijn als het plaatje volledig klopt en je passende kostuums, decorstukken en rekwisieten hebt. Daarnaast is dit een leuke activiteit voor de leerlingen om hun creativiteit in kwijt te kunnen.

Bij het uitgebreid pakket van Poolster Producties vind je een knutselbundel met uitgewerkte stappenplannen voor verschillende kostuums en rekwisieten.

Maak een materiaallijst en bekijk welk materiaal de leerlingen zelf kunnen meenemen (denk aan gerecycleerd materiaal) en welk materiaal je moet aankopen. Maak een schatting van de kosten en zet dit mee in de begroting.

Als je het uitgebreid pakket van Poolster Producties aankoopt, moet je je alvast geen zorgen maken om het decor. De geanimeerde projecties zorgen voor een prachtige setting op de scène.


Druk- en printwerk

Als laatste heb je nog de kost van het druk- en printwerk. Denk aan het uitprinten van het script en de partituren voor alle leerlingen. Je wilt ook reclame maken voor jullie musical: hiervoor zal je flyers en affiches moeten drukken. Als laatste kan het leuk zijn om een programmaboekje te voorzien.


Inkomsten


Verkoop


Tickets

Maak een realistische schatting van hoeveel toeschouwers jullie verwachten. Kijk hiervoor naar schoolfeesten van voorgaande jaren. Met wat extra publiciteit kan het zijn dat jullie meer toeschouwers kunnen verwachten, want een musical is toch iets heel speciaals! Bekijk hoeveel jullie willen vragen per ticket en bereken de inkomsten.


Programmaboekjes

In het programmaboekje kunnen de ouders de korte inhoud van het verhaal lezen, de liedjesteksten, de rolverdeling,… Je kan ook plaats voorzien voor eventuele sponsors.

Vraag per boekje een vast bedrag of werk met een vrije bijdrage.


Boeken

Poolster Producties heeft muziekboeken van de musical die jouw school opvoert. Dit is een leuke herinnering voor de leerlingen: ze kunnen thuis nog jarenlang het verhaal lezen en de liedjes meezingen met de cd. Vanaf 50 boeken voorziet Poolster Producties een mooie korting. Je kan de boeken op voorhand verkopen via de leerlingen, of je kan deze te koop stellen tijdens de voorstelling. Je kan zelf bepalen hoeveel je vraagt per boek en zo inkomsten genereren voor de school. Contacteer ons voor een plan op maat van jouw school.


Drank en versnaperingen

Tijdens de pauze en na de voorstelling kan je drank en versnaperingen verkopen. Bekijk wat de kost is per drankje en versnapering, en wat de vraagprijs zal zijn. Maak een realistische inschatting en bereken de winst.


Overige

Laat je creativiteit de vrije loop en organiseer een tombola, een Vlaamse kermis,


Sponsoring


Spreek plaatselijke bedrijven en handelaars aan en vraag of ze de school willen sponsoren. Meestal steunt de sponsor je met een geldsom, maar je kan ook kiezen voor sponsoring in natura. Voor de sponsor is het minder ingrijpend dan een financiële sponsoring, maar met wat creativiteit kan jouw school er enorm gebaat mee zijn. Enkele voorbeelden:

· Een lokale drankenhandel die korting geeft op drank.

· Een drukker die je affiches en flyers gratis drukt.


Subsidies


Cultuurkuur

Via cultuurkuur.be kan je makkelijk subsidies aanvragen om de coaches van Poolster Producties tot jouw school te laten komen. Poolster Producties staat tussen de lijst van officiële organisaties. Met “dynamoPROJECT” kan je tot €2000 krijgen voor een creatief schoolproject. Via deze link vind je alle informatie.

Als je ons musicalpakket aankoopt, vind je in het draaiboek een uitgebreid topic hierover met tips en tricks om meer kans te hebben op het ontvangen van deze subsidie.


Gemeente/stad

Hoor zeker eens bij je gemeente of stad op welke manier ze jouw school kunnen steunen bij het uitvoeren van de musical. Dit kan gaan van het goedkoop huren van materiaal tot het ontvangen van subsidies.


387 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page